rss
email
tumblr
facebook

2009. december 4., péntek

Az a bizonyos következő poszt

Drága háztartásilag fixált Nagyérdemű, aki nem kommentálja a kiváló zenéket, csak a vasalót! Ha azt hitted, hogy megúszod a rockabillyt, akkor tévedtél. Ismeretterjesztő összeállításunk nem volna teljes anélkül, hogy ezt az Elvis nevével fémjelzett stílust egy kicsit meg ne szólaltatnánk. Most meg vagy ijedve, ugye? Nem szükséges. Tudniillik hatalmas energiabefektetéssel egészen érdekes dolgokat ástam neked elő.

Az egyik érdekes dolgot sajnos nem lehet ide beembeddálni, mert a videomegosztó oldalakon csak szörnyen rossz minőségben van fent. Kénytelen leszel tehát erről a linkről megnyitni:

The Hillbilly Moon Explosion - Maniac Lover

Az együttes nevéről annyit, hogy amikor Elvis Presley elkezdett játszani, még nem volt neve ennek a stílusnak, ezért aztán mondtak rá mindenfélét, legelőször is azt, hogy hillbilly. Ez konkrétan az ég adta világon semmit nem jelent, ha csak azt nem, hogy dombszámlácska, de annak meg nem lenne semmi értelme. Jó, ha akarod, legyen dombgyulácska, azaz dombgyuszi, de annak sincs. A Moon Explosion pedig akár finom utalás is lehet a Galaxis Útikalauz Stopposoknak c. nagysikerű műre, de ebben azért nem lehetünk biztosak. Minden esetre jó név. És a zene is. Némileg pszihedelikus, de mint azt te már nagyon jól tudod, nincs semmi köze a psychobillyhez.

Képzeld, a másik érdekes dolgot sem lehet embeddálni, de gyakorlott kattintó lévén neked ez sem okozhat gondot:

Imleda May - Johnny Got A Boom Boom

Igen, jól láttad, volt egy villanás, amikor ez az ír hölgy egy tradícionális ír dobon, az ún. bodhránon játszotta a rockabillyt. Kész téboly. De persze nem emiatt raktam ide be, és nem is az idióta zoomolások miatt, hanem azért, mert van neki ez a rekedtes hangja. Meg ez a zenekara.

A harmadik érdekes dolgot lehet ugyan embeddálni, de ennek meg képe nincsen. Nehéz ezzel a műfajjal, na. Illetve hát. Szóval ezt egy szakoldalon találtam a rockabilly videók között, de azért ez több mint határeset, sőt. Leginkább arra jó, hogy lássuk, hogyan lett a rockabillyből rock. Mert ez az. A hetvenes évekből.



A negyedik érdekes dolog pedig attól érdekes, hogy ez a Bátor P*cs (Brave Dick) nevű banda igazából egy univerzális rockabilly transzlátor, ami azt jelenti, hogy bármit képes eljátszani ebben a stílusban, és ez itt egy példa.



Gondolom, felismerted, de ha nem, akkor most fel fogod, mert eme stilisztikai kirándulást azzal zárjuk, hogy együtt meghallgatjuk az eredetijét, amivel is visszazökkenünk a mainstream zenei világ rózsaszín, némileg ragacsos és savanyúcukorízű, ám meglepetéseket olykor azért tartogató vágányára, hogy ezzel az eklektikus képzavarral éljek. Itt mindenből a legjobbat kapod, természetesen ebből is, szóval nem panaszkodhatsz.



Ha ezt így sorban meghallgattad, akkor érdekes érzelmi hullámzáson estél át, és most olyat gondolsz, amit magad sem hittél volna pár perccel ezelőtt. Ugye?

0 megjegyzés: