rss
email
tumblr
facebook

2009. május 30., szombat

Linux install pendrive-ra bátraknak

Ha olyat szeretnél, hogy van egy pendrive-od, amit tudsz rendesen használni Windows alól is és be tudsz róla bootolni egy linuxot is, akkor marha nagy mázlid van, mert kikísérleteztem, hogy hogyan kell csinálni. A poszt végére kiderül, hogy működik-e, mert éppen most csinálom.

Disclaimer: semmilyen, ismétlem: semmilyen garancia nincs arra, hogy az alábbi utasítások betartása esetén nem fogod gallyra vágni a gépedet.

A teendők a következők:

0, Gyűjts bátorságot és igyál egy erős teát, mert ha nem figyelsz, tönkre fogod vágni az oprendszeredet a gépeden és el fog veszni az összes adatod is, valamint 20%-kal megnövekszik a gázszámlád. Ha figyelsz, lehet, hogy akkor is.

1, Fogj egy pendrive-ot, amin lehetőleg nincs semmi és Windows alól tudod használni. Ajánlott méret: 8 GB. Próbáld is ki, másolj fel rá valamit Windows alól. Legyen rajta led, ami villog, ha használod a pendrive-ot. Ez azért kell, mert a pendrive jóval lassabb, mint a hdd, de ha villog, akkor tudod, hogy dolgozik és nem a Linuxod fagyott le.

2, Rakd be a számítógépedbe a kiválasztott Linux disztribúció live CD-jét és boot-old be a Linuxot róla. Javaslom, hogy olyan disztribúciót válassz, amin nem erőforrsáigényeks deszktop környezet fut (Gnome vagy KDE), hanem valami kisebb étvágyú dolog (pl. Xfce vagy Openbox).

3, Csinálj magadnak internet kapcsolatot (nem kötelező, de ha van, akkor nem fogsz unatkozni a telepítés alatt, mert tudsz internetezni).

4, Indítsd el kedvenc partíció szerkesztő programodat (pl. a GParted-et). Válaszd ki a pendrive-odat. Onnan fogod megismerni, hogy egy Fat32-es partíció van rajta. Nehogy a hdd-t kezdd el partícionálni!

5, A pendrive jelenlegi partíciójának méretét csökkentsd vele a felére. (Figyelem! Ne töröld a partíciót és hozz létre újat, hanem csökkentsd a meglévő méretét! Ha törlöd és újat hozol létre, akkor később gondjaid lehetnek a Windows alóli használattal.

6, Hozz létre mögötte az üres helyen egy ugyanakkora Ext2 partíciót.

7, Ha jól csináltad, akkor a pendrive-on elöl van egy Fat32-es partíció, mögötte pedig egy Ext2, esetleg közöttük valamennyi allokálatlan szabad terület.

8, Ha nem jól csináltad, akkor kezdd előről.

9, Indítsd el a futó live Linuxodból a telepítést (szokott erre lenni menüpont vagy ikon).

10, A telepítéskor add meg kézzel (haladó beállítás), hogy hova szeretnéd telepíteni a Linuxot. Legyen ez a hely a pendrive-od Ext2 fájlrendszere. Mount point-nak add meg azt, hogy /. Formáztasd meg a fájlrendszert.

11, Nagyon fontos, hogy a bootloader-t NE a hdd-re installáld, hanem a pendrájvra! Ez is egy haladó beállítás általában.

12, Folytathatod a telepítést.

13, Ha kész, állítsd le a gépet, indítsd újra, és a BIOS menüben állítsd be az USB pendrájvot elsődleges boot eszköznek.

14, Szedd ki a CD-t és indítsd újra a gépet úgy, hogy benne van a pendrive.

15, Örülj, mert elindult róla a Linux.

16, Csinálj magadnak internet hozzáférést. Indíts el egy rendszer frissítést, az soha nem árt. Ez el fog tartani egy darabig.

17, Ha kész, állítsd le a gépet, húzd ki a pendrive-ot, indítsd újra és kezdj el imádkozni.

18, Ha imád meghallgatásra talál, akkor elindul a géped az eredeti oprendszerével. Ez azt jelenti, hogy nem tetted tönkre, tehát örülni kell neki.

19, Dugd be most a pendrive-ot. Ha használni tudod a Fat32-es partíciót, akkor minden sikerült.

20, Örülj, mert jó neked, van olyan pendrive-od, amit rendesen tudsz használni és még Linuxot is tudsz boot-olni róla minden olyan számítógépen, aminek a BIOS-a támogatja a pendrive-ról való rendszer indítást.

Lesz majd rendes howto is screenshot-okkal, meg minden, ez most csak a jegyzet volt magamnak.

4 megjegyzés:

Kurucz István írta...

Még megvannak azok a szkriptek, amelyeket te írtál az arénás időkben. Logok kiírása a képernyő hátterére "root-tail"-lal, és más apróságok.

"imanti"

Kurucz István írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kurucz István írta...

Jah, és még annyit, hogy az Openbox/Fluxbox-ra is te szoktattál rá, amit most ugyan már nem használok (GNOME kényeztet), de ha valami kis ablakkezelő kell, bátran nyúlok a Fluxboxhoz. :)
Szóval örülök a bejegyzésednek, és érdeklődve várom a hasonló technikai témájúakat is.

(A felső is én voltam, csak elfelejtettem beírni, hogy "vaskies", vagyis akkor még nem ezt.)

xor írta...

Most épp Xubuntut installtam a pendrive-ra (Xfce), az otthoni notebook-on pedig Crunchbang van (Openbox). Nekem a Gnome nem jön be, meg aztán sajnálom a processzoridőt és a memóriát a grafikus csicsákra. :-)
A következő projekt Conky konfidurálás lesz.